Podium voor boventoonmuziek

Voor wie goed luistert zijn ze overal: boventonen. Het zijn rondzingende, hoge tonen die duidelijk boven de grondtonen uitklinken. Je hoort ze bijvoorbeeld in galmende kerkklokken, of in instrumenten als de mondharp en didgeridoo. Ook de menselijke stem brengt een rijk arsenaal van boventonen voort. Klangkörper laat verschillende vormen van boventoonmuziek horen. Je geniet van bijzondere artiesten en instrumenten, en leert nieuwe muzikale werelden kennen.

Levende traditie

Klangkörper presenteert boventoonmuziek als levende traditie. Je hoort eeuwenoude folklore op traditionele instrumenten. Maar ook moderne vertolkingen en nieuwe muziek gemaakt met behulp van elektronica, loops en effecten.

Voorgaande edities.

Klangkörper #0 op 22 oktober 2016, met Choduraa Tumat (Toeva).

Klangkörper #1 op 14 januari 2017, met Borg Diem Groeneveld, Rowan Lee Hartsuiker and Danibal.

Klangkörper #2 op 16 juni 2017, met Torgeir Vassvik (NO) & Mark van Tongeren.

Platform

Klangkörper is niet alleen een podium, maar ook een platform voor boventoonmuziek. We houde je op de hoogte van interessante evenementen en actualiteiten over boventoonmuziek. Heb je nieuws? Organiseer je een evenement, geef je een workshop, of treed je graag op tijdens een editie van Klangkörper? Stuur ons dan een mailtje!
Send

Over de naam.

Klangkörper? Klankkast! Alle tonen, ook boventonen, hoor je mede dankzij een klankkast. Door de vorm van een klankkast te veranderen, bepaal je de klankkleur en het karakter van de toon. Dat gaat misschien nog wel het makkelijkst met de flexibele menselijk klankkast: de mond! Daarom vinden we Klangkörper zo’n mooi woord: het is niet alleen Duits voor klankkast, maar betekent letterlijk vertaald ook klanklichaam!

P.S. We houden ook van Klangkörper vanwege de heerlijke ö die erin zit: niet voor niets een zeer geliefde klank onder keelzangers! Probeer het zelf maar: zing een langgerekte ö. Verander je mond langzaam van de ö naar de o naar de oe. En terug: oe – oo – öö. En houd dat minimaal dertig seconden vol. Laat het klinken. Dikke kans dat er boventonen je mond uitrollen!

Wie is Klangkörper?

Klangkörper is een initiatief van Utrechtse muzikant Danibal.

Programma en organisatie: Daniel Hentschel (Danibal)

Marketing en communicatie: Marten de Paepe

Mede mogelijk gemaakt door: Stadsklooster Utrecht & Pieterskerk Utrecht